Kävin eilen pyrkimässä uuteen kouluun, ja vasta sieltä tultuani sain luettavakseni koulun säännöt. Ja mitä hemmettiä, onko tämä ala-aste vai lukiotasoinen koulu? Finistä, melkein suoraan kopioitu:

Niin äärikatolinen ettei mitään järkeä. Ensinnäkin sen lattiaan on sisäänkäynnin kohalle maahan mosaiikilla kirjotettu sana "Veritas" mikä tarkoittaa "totuutta". Ei ihan yhtä uskontovapaa kuin suomi..

Tämän koulun jälkeen pitäs näiden oppilaiden mennä suoraan yliopistoon, mutta missä välissä nämä lapset täällä oikein kasvaa ja aikuistuu? Nimittäin, koulun säännöissä (millä muuten vois tapetioda yhden huoneen, niitä on sen verran monta aanelosta) lukee, että jokaisen oppilaas on kuljetettava koko ajan mukanaan vihkoa, jolle en nyt keksi parempaa nimitystä kuin reppu-vihko, mitä siis ainakin minun entisellä ala-asteella kuljetettiin ykkösluokalla. Tähän vihkoon kuuluu oppilaan merkitä läksynsä, ja koulu suosittelee vanhempia tarkistamaan tuon vihon säännöllisesti. Camoon! Ne on 17-vuotiaita nuoria naisia eikä ala-asteelaisia! Kun minä olin suomessa lukiossa niin kyllä, meille annettiin läksyjä ja ei, niitä ei kukaan pakottanut tekemään.

Koulu on myös säännöissä ilmoittanut "suositeltavat" läksyjenluku-määrät per päivä, ja minun ikäisilleni se ilmeisesti on 3 tuntia per päivä, ja esim. 12-vuotiaalle kaksi ja puoli... Hullun hommaa.  Koulussa ollessa ei myöskään saa pitää kuin kahta korvista tai vaihtoehtoisesti kahta sormusta kerrallaan. Voitte varmaan arvata että tähän kaatuvat nyt minun unelmani nenäkorusta, se kun on tiukasti kielletty. Huulikoru tosin ei. Pitäskin varmaan sellanen hankkia.. Ehkä niille ei vain ole tullut mieleen..
 
Ja suomen lukiosta tuli mieleeni, me kävimme kavereiden kanssa aina shoppailemassa ja kahvilla välkillä, mutta eipä käydä tässä nykyisessä koulussani. Koska oppilaat eivät saa poistua koulualueelta päivän aikana. Jos he haluavat poistua, heillä pitää ensin olla vanhemman lupalappu, mihin haetaan allekirjoitus rehtorilta, mikä näytetään vahtimestarinkopilla, mistä huoltaja (kuka tahansa aikuinen ei käy) hakee lapsensa. Suora quote sääntökirjasta: "Studenst are not allowed to wait for their parent at the school gates, they must be collected from the office." Oikeesti, collected. Viimeksi mut on "haettu" tarhasta. Ja kaikkein pahinta tässä on, kuten jo sanoin, seuraava koulutusaste on yliopisto. Missä välissä nämä oppilaat muka oppivat huolehtimaan itsestään? Eikö se "itsestään huolehtimaan oppiminen" ole kuitenkin tärkeintä koulussa, derivointi tulee vasta hyvänä kakkosena?

Tulee kyllä mielenkiintoinen vuosi. Varsinkin kun en ole vielä osannut päättää, haluanko suorittaa Leaving Certificaten vai en. Periaatteessa se LC kyllä kannattaisi, koska jos saisin siitä hyvät arvosanat, sillä olisi paljon helpompi pyrkiä ulkomaille yliopistoon kuin suomalaisella matura-tutkinnolla eli siis ylioppilastutkinnolla. Plus jos päättäisin lähteä vain ulkomaille yliopistoon, niin mun ei tarttis käydä lukiota loppuun ollenkaan. Olisin sitten kaksi vuotta edellä muita, mikä kyllä mulle sopisi oikein hyvin, sen verran kunnianhimoinen olen ja tahdon aina olla erilainen. Mutta kyllä siitä tulisi hiton vaikeaa. Koko vapaa-aika, kirjaimellisesti menisi koulussa. En tiedä haluanko sellaista. Enkä edes osaa päättää, mitä aineita ottaisin tutkintoon..